Stadskanaal

Kerstworkshop 14 december 2020

We reden op maandagavond 14 december jl. naar Stadskanaal om een kerststuk te gaan maken.
Natuurlijk stevig de blik op de weg omdat we niet precies wisten hoe bij het Ubbo te komen, maar tevens a.h.w. met onze minister-president in onze gespitste oren.  Hij vertelde ook dat m.i.v. de woensdag erna bijeenkomsten als waar we nu naartoe reden niet meer zouden zijn toegestaan. We konden nu dus doorrijden. Deze avond hadden we, in deze barre tijden, ten minste nog in de wacht gesleept.
We wisten niet naar welke ruimte in dat gebouw we moesten gaan. Niemand kon ons dat ook vertellen. Maar één ruimte leek ons wel geschikt en dat idee werd gevoed doordat er een doos voor de deur stond met spullen die op zo’n avond goed van pas zouden kunnen komen. Maar ook omdat het een lokaal was waar overdag duidelijk allerlei handwerk werd verricht. Voorzien van diverse gereedschappen en materialen. Een ideale werkplek voor ons! Na enige tijd kwamen er nog vier dames, die prompt dachten dat ze verkeerd waren omdat er twee heren stonden. Dat kwam namelijk niet zo vaak voor.....

Maar gelukkig kwam al snel Lineke met een aantal dozen en zakken. Dat bleek nog maar een klein deel van haar vracht. Er was veel te veel om in een keer mee te nemen naar het lokaal. Zo waren we daar met zeven mensen; zes cursisten waarvan 33% man. Allemaal voorzien van mondkapjes.
 
Lineke legde uit wat dit jaar haar bedoeling was. De ondergrond van het hele stuk werd gevorm door een mooie houten plank. Anders dan meestal: geen oasis als basis. We konden kiezen uit twee opties; De ene was het maken van kleine formaties met o.a. kerstballen, als vaasjes voor b.v. rozen, op de betreffende plank. De andere was het oprollen van een transparante folie tot een soort flexibele rol, die gelegd werd op de plank. Die rol moesten we bekleden met allerlei soorten groen. Takjes van coniferen, naaldbomen, hulst, skimmia, etc.
We konden gebruik maken van geweldig veel attributen die Lineke in al die dozen had aangevoerd.
Legio kerstballen, dennenappels, eikels, sterretjes van allerlei materiaal, glanzend draad, bloemen en zelfs LED-lampjes. Niet te vergeten ook prachtige rozen. Een belangrijk attribuut bleek het lijmpistool te zijn. Voor sommigen een volkomen nieuw hulpmiddel. Maar het gebruik ervan heeft zeker grote voordelen! Je plakt er werkelijk alles mee aan elkaar. Niks omwikkelen van b.v. dennenappels met draad en vervolgens in het basismateriaal steken..... 
Het leuke is dan altijd weer dat iedereen met min of meer dezelfde ingrediënten tot een ander eindresultaat komt.  Het is net als met koken. Een eindresultaat wat je bij aanvang niet altijd precies voor ogen hebt. Soms was onderweg wat hulp of stimulering van Lineke nodig. Zo kwamen we in de loop van de avond, onder het genot van koffie en thee achter de mondkapjes, tot een eigen stuk. 
De meesten waren zeer tevreden daarover. Voor een ander pakte het net wat anders uit dan verwacht. Anders mooi? De verschillende keuzes leverden uiteindelijk een ander resultaat op. Zie daarvoor de foto’s op de website.
Met bezems, stoffers en blik wisten we onze sporen in het lokaal uit.
 
In de stromende regen gingen we naar huis in de ijdele hoop op een witte kerst. En zeg nu eerlijk, wat is er leuker dan met je eigen creatie naar huis te gaan en er daar een geschikte plek voor te vinden. Een eigen bijdrage voor de kerstsfeer in huis.

Nu ik op 2 januari besluit dat ook dit stuk zijn einde kent en ik eigenlijk, zoals ik gewend ben te doen, alle kerstballen, sterretjes en dennenappels wil veiligstellen voor een kerststuk 2021, blijkt de kracht van het lijmpistool. Ik heb daarom net het stuk als een geheel in de grijze kliko laten glijden. Afvalscheiding is niet mogelijk! De resterende plank is altijd handig.
En Lineke nog bedankt voor je ideeën, begeleiding en je fantastisch aanbod accessoires. 
Je hebt vast alweer een idee voor kerststuk 2021.

 

Paul van Heerden