Stadskanaal

Lezing "Zeewier eten en weten"

'Het staat me niet aan', 'Dat is allemaal rommel' en 'Ik weet het niet hoor, ik zit niet zo in dat wereldje'. Nee, de Groninger is nog niet razend enthousiast over zeewier. En daar staat Groningen niet alleen in. In de westerse wereld wordt zeewier gezien als armeluisvoedsel. Marieke Brown heeft tijdens haar lezing deze vooroordelen uit de wereld geholpen. Het eten van zeewier heeft niet alleen vele voordelen voor onze gezondheid, maar ook voor de gezondheid van onze planeet. 

Zeewier is vol met vezels, mineralen, rijk aan jodium en heeft genezende eigenschappen. Zeewier heeft een aparte smaak, die niet onder te brengen is onder de vier bekende smaken zoet, zout, zuur en bitter. De smaak van zeewier is unami en dat betekent hartig. Zeewier is dan ook goed als kruid te gebruiken en ook als vervanger van natrium in vele gerechten. Er zijn vele manieren om regelmatig zeewier te eten en je gezondheid hiermee te boosten. Een hoeveelheid van 5 - 7 gram gedroogd zeewier per dag is voldoende voor een gezondere voeding. Enkele ideeën:

  • Voeg wat zeewier toe aan de soep (Kombu is hier heel geschikt voor)
  • Koop zeewierkruiden en doe dit door of over het eten (bv Dulse)
  • Koop zeewierpasta en vervang hiermee de pasta van tarwe (bv Seamore pasta)
  • Maak een zeewiersalade (bv van Wakamé)
  • Voeg toe aan een stoofpot (met name Hijiki leent zich hier goed voor)
  • Bak brood met zeewierpoeder in plaats van zout.

De footprint van zeewier is erg laag. Het groeit rijkelijk in de zee. We zouden gemakkelijk enorme hoeveelheden zeewieren in de zee kunnen kweken, want daar is ruimte genoeg. Zeker met het oog op het voeden van de wereldbevolking is dit een slim idee. De meeste landen hebben een zee in de buurt, waardoor het niet nodig is om zeewier over enorme afstanden te vervoeren. Wil je de hele eiwitbehoefte van de wereldbevolking dekken met zeewier, dan is daar een oppervlakte voor nodig ter grootte van 11 maal de oppervlakte van Nederland. Zeewier houdt veel minder verontreinigingen vast dan andere voedingsmiddelen.

Zeewier heeft ook vele andere toepassingen waarvan een aantal nog in ontwikkeling zijn, zoals huidverzorging, biodiesel, alternatief voor plastic en kleding.

Meer informatie over zeewier en waar het te koop is, kunt u vinden op:
www.zeewierwijzer.nl
www.zeewierwinkel.nl
www.receptenmetzeewier.nl
www.bewustwinkelen.nl   met een afhaalpunt in Stadskanaal