Stadskanaal

Tuinkringen 2021


Afgelopen zomer deed ik voor het eerst mee aan de door onze afdeling georganiseerde tuinkringen.  Samen met een tiental tuinliefhebbers kwam ik in de groep bij tuinkringleider Gerard Derksen. De eerste avond brachten we een bezoek aan de tuin van Ernst en Henri Speelman. Het gras was gemaaid en Henri had een cake gebakken. Na de koffie volgde een enthousiaste en uitgebreide rondleiding door het arboretum van de familie Speelman. Tot slot werd er nog een drankje aangeboden. Alle tuinkring-avonden zouden min of meer volgens dit stramien verlopen. Maar wat niet hetzelfde was, waren de tuinen. Iedere tuin was anders: intiemer, groter, wilder, netter.

Twee weken later gingen we op bezoek bij de tuin van Diana Dekkers waar de klimrozen meters hoog in de bomen groeiden, waar in de enorme vijver een familie gans woonde en de houtkachel op het terras lekker brandde. Daarna was de tuin van de familie Germs aan de beurt. Vele soorten hemerocalissen, kassen vol met zelf opgekweekte plantjes, een prachtvijver en fruitbomen in allerlei soorten en maten. De tuin van de familie Derksen was weer helemaal anders: verdeeld in tuinkamers, overal zitjes, veel bijzondere en exotische planten en een bamboebos. Twee weken later waren we bij Marianne Bruin. Zij had een bezoek aan haar kleine maar fijne tuin uitgebreid met een wandeling over het landgoed van het klooster van Ter Apel.

Daarna was ik aan de beurt. Natuurlijk hadden wij ook de grasrandjes zorgvuldig afgestoken, namen van planten gerepeteerd en hier en daar nog een gaatje in de border opgevuld. Het was een mooie avond die tips over het algenprobleem in de poel opleverde, complimentjes, adviezen en de ontdekking van een jong Palowna boompje in de border. De tuin van Marjo en Arnold van Eck was de laatste in de rij. Ook hier was volop inspiratie te vinden in de boordevolle borders. Een wandeling rond de Beetser Koele, een plas die aan hun achtertuin grenst, en een heerlijke stapel pannekoeken maakte de avond compleet.

Na een zomer vol inspirerende bezoeken aan stuk voor stuk verschillende tuinen was de afsluiting in de sfeervolle tuin van de familie Derksen. Dit seizoen waren er 57 deelnemers, verspreid over 7 tuinkringen. Volgende zomer worden de tuinkringen opnieuw ingedeeld, op deze manier leer je ieder jaar nieuwe tuinen en nieuwe mensen kennen. Ik ben fan en doe zeker weer mee.

Ria Blom