Stadskanaal

Tuinreis naar Duitsland 20 juli 2019

Zaterdagmorgen vertrokken we met 37 mensen en 10 auto’s uit Stadskanaal naar Papenburg. We werden bij Anni Arns heel hartelijk ontvangen in haar gezellige tuin. Anni woont in een woonwijk en heeft achter 3 huizen een tuin aangelegd met veel zitjes, hoekjes met snuisterijen in een bepaald thema en planten. De koffie/thee mit Kuchen staat altijd klaar. Ze had wel 8 verschillende taarten gebakken, de één nog lekkerder dan de ander. In Duitsland hebben ze de gewoonte dat je minstens 2 stukken taart moet nemen! Er werd genoten van al het lekkers. Ook van de tuin werd genoten met een zee van bloemen en onder andere een enorme fuchsia die in één van de tuinen stond te pronken. 

Daarna bezochten we in Apen-Klauhorn Landhof Tausendschön. Op het erf van 6000 m² werd een tuin aangelegd met veel verschillende soorten bomen en waarin water een bepalende rol speelde. Ook was er een enorm insectenhotel. Nadat we de tuin bekeken hadden stond de lunch voor ons klaar in de schuur. We hadden de keus uit 2 soorten soep met brood, koffie/thee en natuurlijk Kuchen. In dit geval  3 soorten Blechkuchen. We konden zowel binnen als buiten zitten. Na de lunch was er nog gelegenheid om door de tuin te wandelen of in het winkeltje met tuin- en huisdecoratie rond te neuzen.

De lucht betrok en de voorspellingen hadden ook gewaarschuwd voor zware buien. Tijdens de rit naar de volgende tuin hielden we het nog droog maar eenmaal in de Wassergarten in Ostrhauderfehn aangekomen begon het al gauw te regenen. Het was een prachtig aangelegde tuin waarbij water de hoofdrol speelde. Grote vijvers met een paarse deken van snoekkruid aan de zijkanten. Ook de phloxen stonden mooi in bloei. Vanwege de regen hebben we het bezoek aan deze tuin iets ingekort en hadden we ruim de tijd om naar de laatste tuin te rijden in Westeroverledingen-Esklum.

Daar gingen we de tuin van de familie Diddens bezoeken. Ook hier stond de koffie/thee en Kuchen weer voor ons klaar. Meike Diddens vertelde de ontstaansgeschiedenis van de tuin. Het huis was eerder een school geweest en 30 jaar geleden door het echtpaar verbouwd tot een fijne plek voor een gezin met kinderen. Langzamerhand heeft de tuin zijn huidige vorm en indeling gekregen wat zeer stijlvol was gedaan. We kregen een rondleiding door de tuin van Meike en inmiddels was de zon weer gaan schijnen en werd het weer warm. De kleuren van de planten waren heel mooi op elkaar afgestemd en met de kunstvoorwerpen in de tuin tot een mooi geheel verweven.

Tegen 17.00 uur hebben we afscheid genomen en werd de thuisreis aanvaard. We hebben deze dag 4 verschillende tuinen gezien. Helaas geen kwekerij deze keer want de kweker waar we heen wilden
(Mühring) was in de zomermaanden op zaterdag gesloten. 

Elly Sol