Zaal ‘De Eendracht’
Poststraat
30
9501 ER
Stadskanaal
Aanvang 19.30 uur
De grauwe kiekendief is een sierlijke en voor Nederland zeldzame roofvogel, die in grootschalige landbouwgebieden op de grond broedt. De nesten worden in Nederland door vrijwilligers en medewerkers van Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels om verschillende redenen beschermd.
In 1990 werd in een Oost-Groninger akker voor het eerst een nest van grauwe kiekendieven in Nederland beschermd, waarvan toen nog maar drie paartjes in ons land waren. Inmiddels broeden er jaarlijks gemiddeld 55 broedparen van deze elegante roofvogel in Nederland. Hoe kan dit?
Kennis over een soort is de noodzakelijk basis om te komen tot een effectieve bescherming. Daarom ook aandacht voor het voortschrijdende inzichten naar aanleiding van de resultaten verkregen uit jarenlang onderzoek gebaseerd op veldwerk gecombineerd met GPS/GSM-zenders. Dit alles heeft een deel van de ‘geheimen’ van grauwe kiekendieven onthuld. Zoals bijvoorbeeld prooikeuze, gebiedsgebruik in het broed- en winterseizoen, migratieroutes of overwinteringsgebieden.
Tijdens deze lezing wordt u door een medewerker van Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels meegenomen op een reis met de kiekendieven, daarvoor is bagage nodig. Daarom komen eerst de algemene kenmerken van de verschillende soorten kiekendieven aan bod. Om vervolgens meer op soort specifieke kenmerken in te gaan aan de hand van: Hoe leven ze? Wat eten ze? Hoe verloopt de voortplanting? Waar overwinteren ze? En nog veel meer … .