Stadskanaal

Aanplanten van walnoten

Het is herfst als ik dit schrijf. Na de hete te droge zomer eindelijk regen, maar nu weer te veel en lastig bij het aardappelrooien. De droge en hete zomer betekende veel water geven en verbrande hortensia’s en verbrande vruchten.

Nu is het tijd om de plannen, die we bedacht hebben in de loop van het jaar uit te werken en uit te voeren. Eén van de ideeën is het aanplanten van walnoten in de fruittuin of ook wel de pluktuin van 8000 vierkante meter. Tot nu toe was ik niet weg van walnoten, want de enige walnotenboom die we hebben is 20 jaar geleden aangeplant en geeft maar 5 vruchten per jaar. Na verschillende mensen gevraagd te hebben ben ik tot de conclusie gekomen dat het om een zaailing gaat die in dit geval geen vruchten levert.

In het diepste geheim kweken voornamelijk mannen walnotenbomen. Deze worden geënt en om de ent moeten ook verschillende materialen gedaan worden. Een deel van de geënte bomen haalt het niet, vandaar dat de walnotenboom relatief duur is. Al gauw € 50 per stuk en als hij een paar jaar ouder is € 100. Dus een beslissing die ik niet overhaast wil nemen. Al moet de bestelling snel komen want de walnotenboom is een hype en daardoor zijn bepaalde rassen weer uitverkocht.

Verder zijn er veel rassen om uit te kiezen en moet ik rekening houden met grondsoort, vorstgevoeligheid, hoogte van de boom, bestuiving, doel (noot, olie of allebei), wel of geen schaduw. De shortlist loopt al gauw op tot 10 soorten. Maar als ik over 5 jaar een leuke oogst per boom van 10 kg per boom dan ben ik tevreden.

Heleen Wissink

Ik geef de pen door aan: Eri Haverkate.