Stadskanaal

Wandelen langs de Ruiten Aa 21 mei 2023

Het is zondagmorgen en de weergoden zijn ons goed gezind. We gaan op pad met onze gids Diana Dekker en het belooft een mooie tocht te worden in het coulissen landschap van Westerwolde.
Diana voerde ons mee langs de Ruiten Aa het natuurgebied Ter Borg in waar we heel wat informatie kregen over de vrouwtjes en mannetjes van de grove den, jeneverbessen, en natuurlijk de stikstof en wat je daar van merkt op de heide en nog een tiental anderen weetjes. Ook vertelde ze over de oude historische waarden van dit gebied en dat het landschap wordt begraasd door een grote kudde schapen en een stel grote grazers namelijk de Schotse Hooglanders. Allebei de soorten hebben we waargenomen die ochtend wat het nog specialer maakte.
De natuur was zo overweldigend mooi met al dat frisse groen in velerlei tinten groen en die weilandjes met al die mooie bloemen die nu volop bloeien. Na afloop van de tocht kreeg Diana een paar planten waarvan twee eetbare en eentje die ik niet kon laten staan vanwege die aparte kleur en waar ze ook heel erg blij mee was. Ik kijk terug op een zeer geslaagde ochtend en ik hoop dat de rest van de groep dit net zo ervaren heeft.

Op de twee afbeeldingen is te zien hoe de Ruiten Aa in 1967 stroomde en in 2022 na het meanderen.