Stadskanaal

Lathyrussen

Gezaaide lathyrussen hebben een kenmerkende geur in tegenstelling tot de vaste planten. Deze geuren niet en er zijn slechts 3 kleuren: wit, roze en donker roze. Voorbeelden van vaste planten zijn L.latifolius en L.vernus.
Het tijdpad voor gezaaide lathyrussen is ruwweg: februari zaaien, april naar buiten en in juni bloemen. Lathyrus groeit in elke grond mits het eerste opkweken maar goed gedaan is. De planten hebben wel voldoende water nodig i.v.m. het vele blad en de bladvorming. In het begin moeten ze beschermd worden tegen felle zon en vorst van meer dan -2 oC.  Voor Koningsdag in de volle grond zetten en de maand mei is nodig voor gewasvorming. Eind mei zijn de dagen lang genoeg voor knopvorming.

Zaaien:
De huid van de zaden is heel taai en daarom weken, bv. tussen 2 lagen keukenpapier, zodat de kiem er door kan komen. Na het zaaien de aarde in de pot bevochtigen en afdekken met een plastic zak en voor een raam zetten bij ongeveer 18 oC. Na circa 10 dagen ontkiemen de zaden. De plastic zak aan de bovenkant open maken om schimmelvorming te voorkomen.

Opkweken:
Wanneer het 3e bladpaar gevormd is, de zaaigrond van de wortels afschudden. De lange rechte wortel moet intact blijven en goede potgrond gebruiken. Lathyrus niet toppen, want alle bladeren zijn nodig voor de scheutvorming. In het kale stuk ontstaan spontaan de scheuten waar je de mooiste bloemen uit krijgt. Door de vorming van veel bladeren is er veel stikstof nodig. De plantafstand buiten is 10 cm en elke plant heeft steun(draden) nodig. De haken van prikkeldraad hebben een afstand van 10 cm.

Bloemen:
Wil je veel bloemen dan alle scheuten laten doorgroeien. Wil je grote bloemen met lange stelen dan 3 à 4 scheuten per plant. De bloemen pas plukken wanneer de laatste bloem aan de steel (meestal de vierde) ook open is. Chrysal als voeding gebruiken in de juiste dosering. Een transparant glazen vaasje gebruiken met een klein laagje water (circa 2 cm) zodat de groene steel kan blijven ademen. Er zijn geen blaadjes en de bloemen moeten het van hun groene steel hebben. Dit geldt trouwens ook voor Gerbera's. Eind augustus worden de dagen te kort om nog bloemen te krijgen.