Stadskanaal

Recepten met geneeskrachtige kruiden

Saliesnoepjes tegen beginnende keelpijn.
- 200 g suiker
- salietopjes plukken, wassen, drogen met keukenpapier en heel fijn snijden
- vel bakpapier klaarleggen op het aanrecht.
Verwarm 200 g suiker met een klein beetje water au bain marie en roer alsof u glazuur voor een taart maakt. Koks onder ons weten nu precies wat ik bedoel. Als het suikerstroopje door al dat roeren glanzend is geworden, mengt u er 3 volle eetlepels zeer fijngesneden salieblad doorheen. Op een vel bakpapier druppelen, laten drogen aan de lucht en de snoepjes in een gesloten trommel bewaren.

Pepermuntolie
Pepermuntolie maakt u door bladeren en bloeitoppen van bijv. kruizemunt in olie enige weken te laten trekken op kamertemperatuur of iets warmer in de zon op een beschut plekje in uw tuin. Zeven door een doek en bewaren in donker glas. Een paar druppeltjes in het bad levert een verkwikkend bad op, maar u kunt de olie ook gebruiken om er insectenbeten mee deppen tegen de jeuk.Niet gebruiken voor kinderen onder de twee jaar!!!

Mai wein
Lieve-vrouw-bedstro wordt – Asperula odorata – wordt in Duitsland gebruikt om zogenoemde Mai Wein (meiwijn) te maken. Vers blad wordt toegevoegd aan zoete witte wijn, dit laat men enkele uren trekken en dan wordt er eenzelfde hoeveelheid droge witte wijn toegevoegd. Zo krijgen we een geurige halfdroge jonge wijn die je wegdrinkt als was het limonade – u bent gewaarschuwd!
Een luxe variant hiervan: voeg ook hondsdraf, aardbei, zwarte bes toe. Na het trekken wat suiker toevoegen.

Tijmthee
Tijmthee is eenvoudig te maken. Overgiet gedroogde tijm met kokend water en laat dit 5 tot 10 minuten trekken. Deze thee kunt u zoeten met honing en met kleine slokjes drinken tegen de hoest. Als u het aftreksel wilt gebruiken om ermee te gorgelen wordt er uiteraard geen honing of andere zoetstof aan toegevoegd.

Calendulazalf
Voor deze zalf stampt u 2 handenvol versgeplukte bloesems fijn. Verwarm dit met 50 g boter al roerend 20 min au bain-marie en zeef dit door een neteldoekje. De zalf bewaart u in een  schoon potje in de koelkast. Voor gebruik een lepel uit het potje scheppen en ½ uur op kamertemperatuur laten komen. De zalf wordt onder andere gebruikt om kloofjes en een schrale huid te genezen.
Let wel op de plekken waar u de zalf gebruikt, daar gaat u oranje worden.

Paardebloemthee
Dit is bloedzuiverend.
50 g vers geplukte bladeren overgieten met kokend water, 10 minuten laten trekken, zeven en zoeten met honing.

(Gedroogde) kruiden op olie zetten bijv voor het bad
Kruiden drogen aan de lucht of in de oven. Gedroogde kruiden toevoegen aan olijfolie en enige weken laten trekken. Zeven, de olie in donker glas bewaren.
Enkele druppels aan het badwater toevoegen.
Dit kan met:
- Rozemarijn = opwekkend
- Venkel =  verfrissend en desinfecterend
- Lavendel = rustgevend

Tot slot: iets lekkers op alcohol:  Korianderlikeur
Vul een fles met brede hals met ¾ liter brandewijn, 10 g gekneusd korianderzaad, 2½ g kaneel, 4 kruidnagels en 4 jeneverbessen.
Sluit de fles af en zet hem 4 weken op een matig warme plek (bijv. in de zon in de vensterbank). Schud het mengsel iedere dag.
Na 4 weken zeven, 150 g suiker oplossen in ¼ liter brandewijn en dit toevoegen.
In schone flessen bewaren en goed afsluiten.