Stadskanaal

Nestkasten als slaapplaats voor vogels.

In gevaarlijk koude nachten, zoeken vogels zoveel mogelijk beschutting: bij elkaar, in dichte struiken, onder daken, maar ook in holen of nestkasten. En daar komen wij in beeld. Heeft u geen nestkasten in de tuin hangen? Hang er dan nu één op, want vogels slapen en rusten daar graag, ook als het 'gewoon' kil is. Nog een pluspunt: ze wennen er vast aan dus u heeft meer kans op een nestje in de lente.


Samen slapen in een lege kast.

In uw tuin zijn het vaak de verschillende soorten mezen of mussen die overnachten in een nestkast. Maak oude nestkasten in het najaar leeg, want ze slapen het liefst in een kale kast. Soms met meerdere vogels bij elkaar, want dat is extra lekker warm. Ook boomkruipers doen dat af en toe. Er is eens een nestkastje gemeld bij Vogelbescherming met wel tien slapende boomkruipers!


Niet schoonmaken tíjdens het broedseizoen.

Goed om te weten: u hoeft de nestkast niet na élk nestje schoon te maken. Mezen kunnen soms snel na het uitvliegen van de jongen alweer met een volgend legsel beginnen. Dan is niet te zien of er nieuwe eieren liggen of niet-uitgekomen eieren van een vorig nestje. Per ongeluk goede eitjes weggooien of het stelletje verstoren is natuurlijk niet uw bedoeling. De mezen hebben er geen last van als er nog een tijdje een oud eitje ligt.


Nestkast schoonmaken in vier stappen.

Als u al wel een nestkast in de tuin heeft, dan is de herfst de beste tijd om hem schoon te maken. Als u zeker weet dat hij niet in gebruik is.
Een schone nestkast is gunstig voor de vogels die er rusten of slapen, maar ook voor de vogels die er in het voorjaar broeden. Vaak zit er namelijk ongedierte in het nest en soms blijft er een rot ei of een dood jong achter. Dit verkleint de kans op een succesvol broedsel het volgende voorjaar. 

  1. Haal de kast uit de boom of van de muur en open hem (vaak zit er een haakje, waarmee het dak of een zijde opent).
  2. Schud het oude nestmateriaal eruit boven een oude krant of de biobak. Houd rekening met ongedierte dat vaak nog in het nest zit, zoals vlooien en (veer)luizen. En ook al ziet u ze niet en oogt het nest nog perfect, ze zijn er wel!
  3. Spoel de nestkast om met heet (kokend) water. Een schoonmaakmiddel is niet nodig om deze parasieten te verwijderen.
  4. Borstel met een harde borstel goed na om de restjes uit de hoekjes te krijgen en hang de nestkast terug op zijn plaats.

Bron: Vogelbescherming