Stadskanaal

De ruilbeurs

Er zijn vele redenen om lid te zijn van Groei en Bloei; voor mij zijn dat de sociale bijeenkomsten van de ruilbeurs, 2 keer per jaar.
Na zoveel jaar breng ik er alleen planten en neem me voor niets mee terug te nemen. Maar zltijd rijd ik met een bijna volle auto terug naar huis, waar ik de rest van de dag aan het planten en veranderen sla. Vaak heeft onze "goeroe" Tinus Scheltens iets bijzonders staan om, ja echt, zomaar te ruilen.
Afgelopen oktober was het een kanjes van een kuipplant, die prachtig roze stond te bloeien. Zomaar meenemen doe je natuurlijk niet, want er kunnen een heleboel tuinfanaten blij gemaakt worden. Niet alleen als takken op de vaas, maar ook door het stekken van de plant.
Wie de gesnoeide plant, Fuchsia procumbus, heeft meegenomen, weet ik niet, maar gestekt is hij door meerdere mensen. Fuchsia procumbus is niet winterhard, maar wel heel bijzonder. De bessen zijn eetbaar, al moet ik zeggen dat ze geen bijzondere smaak hebben.

Elke keer als ik langs de twee potten met stekken loop (ik durf het plastic erover nog niet weg te halen) moedig ik ze aan om vooral niet te verzaken en in de lente beworteld en al uit te lopen. Ik ben benieuwd ts horen bij de voorjaars ruilbeurs of het meerdere mensen is gelukt deze fuchsia te vermeerderen.

Eri Haverkate

Ik geef de pen door aan Cock Alblas