Stadskanaal

Slakken

 

Zoals iedereen heb ook ik er ruimschoots ervaring mee. Vanaf het voorjaar tot nu loop ik een dagelijkse ronde. In de zomer met zaklamp en schaar om naaktslakken doormidden te knippen, volgens mij de meest diervriendelijke want snelle methode. Ik grijp ze met een daarvoor gereserveerde handschoen. Het moet al flink schemeren want de meeste vraat is zonder zonlicht. Naaktslakken kunnen flinke afstanden overbruggen in één nacht als ze maar iets lekkers ruiken. Dus wegslingeren naar de buren heeft geen zin. Ik heb sommige jonge planten beschermd met slazones rondom, waar de slakken gemakkelijk uit te plukken zijn, maar ik snap dat dat een beetje een vreemd gezicht is.

Ik strooi liever geen slakkenkorrels. De gangbare middelen zijn uit den boze want dodelijk voor vogels. De blauwe ecostyles gebruik ik liever ook niet. Ze regenen snel weg en ook deze brengen middelen in de grond die er niet horen. Met infecterende nematoden die je kan bestellen heb ik geen ervaring en eerlijk gezegd heb ik ook geen zin om met heel veel geld slakken te decimeren. En dan heb je de huis- tuin- en keukenmiddelen zoals: bier in een pot in de grond. Daarmee vang je slakken, maar bij lange na niet genoeg. Een koperen band om een pot: ik heb er eens een naaktslak voor gezet en die kroop er gewoon overheen. Plukken schapenwol om de planten: heb ik ook een slak opgezet met hetzelfde resultaat. Ziet er ook niet uit. Fijne scherp grint om de plant: werkt heel beperkt.

Wat wel werkt: weinig vochtige schuilplaatsen onder planten, dus een beetje schone bodem, ook onder buurplanten. Wat tegenstrijdig is met losjes mulchen met plantendelen. En in een houtsnipperbodem heb ik geen trek.

Wat bij mij het meeste helpt: fysiek verwijderen en in de sloot kiepen, daar zinken ze af of meteen doorknippen dus.  Je kan slakkenkadavers laten liggen omdat daar weer andere naaktslakken op af komen, maar hoe dan ook, weg er mee. Slakken leggen in de nazomer en herfst eieren dus je moet vooral volhouden. Ik merk in dit naseizoen dat ik steeds minder dikke naaktslakken zie, al zal een deel zich in de grond verstoppen en daar toch eieren leggen dus met nat en warmer wordend weer komen die gegarandeerd weer tevoorschijn in het voorjaar.

De huisjesslakken zijn onschadelijk behalve de dikke grijsbruine segrijnslakken en hun kleine familieleden. Die eten levend groen, dus die mik ik ook in mijn vergiet of plet ze. Die zitten graag tegen een muur met planten ervoor. En dan heb je nog de lastigste: de hele kleine naaktslakjes. Ook die moet je voortdurend weghalen, hoe klein ook.

Gelukkig weet je al snel welke planten op het feestmenu staan en welke niet. Bovendien gaan slakken bij voorkeur al aangedane planten of plantendelen te lijf en doen daarna de rest van de plant.  Maar het vervelendste is natuurlijk dat ze de groeipunten en bloemknoppen die immers fris en zacht zijn wegvreten. Een veelbelovende bloeiknop ligt dan ’s morgens naast de plant of is geheel verdwenen. Liatris bijvoorbeeld of blauwe ster. Ik heb asters die normaal bijna twee meter hoog zijn maar na voortdurende slakkenaanvallen herstellen en nu bloeien op een hoogte van slechts vijftig centimeter.  Nu heeft een aster stevige wortels die altijd wel weer uitlopen, maar heel wat net geplante kweekplanten leggen het loodje. Lang in de pot houden dus of op laten groeien in extra goed bewaakte zones.

Mijn slakkenroutes lagen op den duur vast. Gelukkig zijn er ook heel wat planten waar slakken geen trek in hebben. Mijn lijstje om na te lopen was dit jaar Ligularia, Hosta (heb ik opgegeven trouwens), Helenium, Salvia, Lupine, Dahlia (zeer lang in potten gehouden maar ook daar kropen ze in), Meconopsis, Allium summer beauty. Ook veel op hoge Aster, Liatris, Senecio germanica, Eupatorium maculatum, Cephalaria gigantea, Tragipogon (morgenster), Amsonia (blauwe ster).

Misschien volgend jaar minder slakken door een koude winter en droog voorjaar. We zullen zien, maar het lichtpuntje is: mijn tuin heeft er het hele jaar toch mooi bijgestaan dankzij een grote diversiteit aan soorten. En in het wilde gedeelte hoef je überhaupt geen slakken te plukken, die planten groeien er altijd overheen of anders letterlijk de buurplant wel.

Rein de Goeje