Stadskanaal

Genieten van zelf zaaien

Wat is het een fantastische winter (geweest).  De vogels fluiten en de krokussen, sneeuwklokjes en helleborussen  bloeien volop. Al weken ben ik bezig om leuke zaden uit zoeken voor de moestuin. Samen met twee tuinvrienden, hebben we weer een hele lijst samengesteld om te bestellen. Wat een voorpret is het bestellen van zaden. We appen en bellen  over en weer. We gaan voor het eerst tomaten en komkommers enten. Ook heb ik weer, voor mij onbekende zaden van planten  gevonden, zoals de papale en de pipiche.

Papalo
Een Mexicaans kruid, dat bij ons als eenjarige groeit. Net als Cilantro een “must” voor Spaanse en Zuid-Amerikaanse gerechten in taco’s, salsa en sausen. Het ronde, gelobte blad heeft een uniek scherp aroma (gaat richting koriander en citroen, maar dan veel voller) en wordt vers gebruikt. De Azteken gebruikten dit kruid al voordat de Chinese keuken in Amerika dit kruid populair maakte. Google eens op “chef and Papalo” om te ontdekken hoe dit (om vers te kopen zeer dure) kruid wordt verwerkt in gerechten.
Zaaimethode: zaaien in maart-juni op een warme plaats. Voorzaaien mag, maar rechtstreeks in een pot kan ook. Voor overwintering is een koele en lichte plaats nodig.

Pipiche
Voor wie nieuwe aroma’s wil ontdekken is dit zeldzame eenjarige keukenkruid (samen met Papalo) een uitdaging. In Oaxaca (Mexico) is dit kruid heel populair, het combineert de aroma’s van koriander + pijnboompitten + citroen + munt + anijs in een eigenwijs en krachtig geur- en smaakboeket. Meestal wordt dit kruid vers en rauw gebruikt in taco’s of torta’s. De smalle opbouw en het smalle blad doen wel wat denken (alleen qua uiterlijk) aan dragon.
Zaaimethode: zie Papalo.

Het is niet alleen het bestellen van zaden wat me blij maakt, maar ook alle planten, zaden en vruchten, wat ik nog heb overgehouden van het vorige seizoen, weer tevoorschijn te halen. Zoals de  Chayotes (zie foto), die al  uitlopen.  Wat een rijkdom….en dan is het hoog seizoen nog niet eens begonnen!

Ik wens jullie een heel mooi tuinseizoen toe.
Diana Dekkers

Ik geef de pen door aan Zwaan Staal