Stadskanaal

De magie van tuinieren

Wanneer ervaar je de magie van een tuin. Dit was het thema van de lezing die Wim Paul van der Ploeg over dit onderwerp hield op woensdag 29 maart in Stadskanaal. Deze goed bezochte avond werd verzorgd door de afdeling Stadskanaal van Groei & Bloei. Wim Paul is hovenier, tuinontwerper en schrijver van tuinboeken. Aan de hand van dia’s passeerden veel tuinen en planten de revue. Zowel tuinen in Nederland als ook beroemde Engelse tuinen, zoals Sissinghurst, Great Dixter en tuinontwerpen bij de Chelsea Flower Show in Londen. Maar ook een kilometerslange zichtlijn, beginnend bij een hooggelegen park in Kassel die doorliep tot ver in de stad.

Maar wat bepaalt nu of je een tuin mooi vindt? Het gaat hierbij om verhoudingen, zichtlijnen, strakke vormen met juist een losse en weelderige beplanting of vloeiende lijnen met formele elementen. Het zijn allemaal ontwerpen die, mits goed toegepast, maken dat een tuin je aanspreekt en je je daar goed bij voelt. En het hoeven niet alleen beroemde tuinen te zijn. Ook kleine tuinen die met zorg en aandacht ontworpen zijn en onderhouden worden, hebben hun charme. Natuurlijk gaat het niet alleen om de planten, struiken en bomen. Een gevarieerde tuin biedt ook onderdak voor veel soorten vlinders, bijen en vogels en ga zo maar door. Want dat maakt een tuin compleet. Ook water is een belangrijk element in een tuin en trekt veel leven aan.

Aan de hand van een tuin, gelegen aan de Rijn, liet Wim Paul zien hoe hij hier een nieuw ontwerp heeft toegepast. Tal van grote coniferen in deze tuin gaven niet alleen een saai maar ook een dichtgegroeid beeld. Een groot deel werd dan ook gerooid of fors gesnoeid om de tuin open te werken en ruimte te bieden voor veel bloeiende planten wat niet alleen een divers beeld in kleur en hoogteverschillen opleverde maar ook door de seizoenen heen zorgde voor opeenvolgende bloei. Ook het saaie tegelterras met harde kleuren werd vervangen door grotere tegels met een rustige kleurstelling. En, vanuit het huis, met steeds met de Rijn op de achtergrond, om, zoals de Engelsen het zo mooi zeggen, te zorgen voor een ‘ borrowed landscape’.

Al met al een inspirerende avond waar, naast de vele voorbeelden, ook meer dan 70 planten, bollen, struiken en bomen langs kwamen. Mooie voorbeelden die zorgen voor de magie die een tuin biedt. Een magie die niet op zichzelf staat maar vooral een positieve invloed heeft op het leven.