Stadskanaal

Excursie Kapteyn Instituut

Op 1 november waren 20 leden op de campus Zernikecomplex in Groningen aanwezig om  een zeer interessant verhaal over sterren van Paul Feldbrugge te horen en te zien. We kregen uitleg over de werking van de verschillende telescopen en de verschillende golflengtes die de astronomen gebruikten om meer over de sterren te weten te komen. In duidelijke taal werd alles uitgelegd en iedereen hing aan zijn lippen.

Daarna waren er broodjes die door Marjo thuis klaargemaakt waren en ze smaakten heerlijk. Vervolgens het dak op om naar Jupiter met zijn 4 grootste manen te kijken en ook naar de kraters op de maan. Dan naar de koepel om uitleg te krijgen over de grote spiegeltelescoop die met een camera verbonden was. Beneden op de monitors was goed te zien wat je allemaal kon waarnemen in het verdere heelal.

Aansluitend naar het DOT, dit is een soort ronde bioscoop waar je liggend in je stoel het firmament kunt aanschouwen. Dit keer ging het over zwarte gaten, soms had ik zoiets van dat snap ik en soms ging het me echt boven mijn pet. Wat mij het meeste is bijgebleven was dat zwarte gaten elkaar ook kunnen “verorberen“. Wat zijn wij toch nietig  wanneer je dit spektakel aanschouwt en bedenkt hoeveel lichtjaren weg dat allemaal gebeurt. Ik vond het weer een pracht en leerzame Groei & Bloeiavond en als we het nog een keertje kunnen meemaken doen we het net iets langer zodat Paul zijn cadeau echt overhandigd krijgt.

Marjo